Het einde van het jaar nadert en buiten horen we steeds meer geknal. Veel huisdieren, met name honden, reageren daar erg nerveus op, zowel binnen als buiten. De voornaamste reden waarom veel honden zo angstig zijn is dat ze van hun baasjes geleerd hebben dat vuurwerk eng is. Als ze schrikken van knallen worden ze getroost, krijgen ze een beloning of krijgen meer aandacht. Zo leren ze dat het heel terecht is dat ze bang zijn. Ze worden namelijk voor hun angst beloond, door middel van aandacht. Dit gedrag kan van kwaad tot erger gaan, waardoor ze ook bang worden voor onweer, luchtballonnen, vliegtuigen ect. Het gedrag van de eigenaar als de hond schrikt is de belangrijkste factor hierin. Het is het beste om de hond te negeren en gewoon door te gaan met waar u mee bezig bent. Dit valt niet mee en lost het probleem niet op korte termijn op, maar het is wel verstandig om er mee te beginnen en om alle huisgenoten hierin te betrekken.
Is de hond wel echt bang?
Let op: honden kunnen goed acteren. Ze leren dat als ze angstig gedrag vertonen, ze aandacht krijgen, getroost worden of ze hoeven lekker niet naar buiten. Als u wilt weten of uw hond echt angstig is, let dan op zijn of haar houding en gedrag: een echt bange hond heeft de oren naar beneden, houdt de staart zo laag mogelijk, trekt de mondhoeken naar beneden en wil op dat moment absoluut niet snoepen!
Training
De meest effectieve en duurzame manier om uw hond van zijn vuurwerkangst af te helpen, is door middel van training. U kunt uw hond zelf een vuurwerkcursus geven. Er zijn cd’s te koop met vuurwerkgeluiden. Zet dit geluid eerst op een sterkte die de hond niet eng vindt en beloon het niet bang zijn door zijn favoriete spelletje met hem/haar te spelen. Zo gaat de hond een verband leggen tussen de geluiden en het leuke spel. Als dit goed gaat, zet het geluid dan steeds iets harder, maar ga niet te snel. Indien u tijdig (enkele weken, liefst maanden voor oudejaarsavond) begint, heeft u de grootste kans op succes.
Tips voor de maand december:
• Zet de radio aan, hierdoor vallen de knallen buiten minder op.
• Leid de hond af, thuis, maar ook tijdens het uitlaten. Dit kan bijvoorbeeld met een speeltje met een geluidje. Doe dit zodra hij angstig gedrag vertoont; zo leert hij om op ú te letten en niet op zijn omgeving.
• Beloon de hond voor het niet bang zijn, negeer het angstige gedrag.
• Laat kinderen geen rotjes naar dieren te gooien.
• Laat een angstige hond uitsluitend aan de riem uit, eventueel samen met een niet-angstige hond.
Medicatie:
Het is niet eenvoudig om de hond met medicijnen rustig te krijgen in de maand december. Veel medicijnen werken versuffend maar nemen de angst van uw huisdier niet weg. Wij adviseren alprazolam: deze tabletten werken angstremmend maar niet versuffend, en u kunt ze bij ons aan de balie kopen. U kunt ze aan uw hond geven op oudejaarsdag om de ergste vuurwerkangst op te vangen. De meeste dieren reageren hier goed op, maar het effect is niet helemaal voorspelbaar. Volg daarom de aanwijzingen op de verpakking goed op.
Tips voor de oudejaarsavond:
-
Geef katten de gelegenheid om zich te verstoppen op een veilig plekje
-
Houd ramen en deuren dicht.
-
Laat de hond voor 22.00 uur uit, geef eventuele vuurwerktabletten in precies volgens voorschrift.
-
Laat de hond beslist niet alleen in huis en zeker niet als hij tabletten heeft gehad. Hij kan zich in paniek en half versuft ernstig bezeren.
-
Angstige honden kunnen elkaar aansteken. Ze imiteren elkaars gedrag, zowel goed als slecht gedrag.
-
Doe de volgende dag rustig aan tot de tabletten helemaal zijn uitgewerkt.
Heeft u nog vragen?
Heeft u naar aanleiding van bovenstaand verhaal nog vragen, of heeft u interesse in de tabletten tegen vuurwerkangst? Bel ons of kom langs aan de balie. LET OP: op oudjaarsdag zijn wij tot 16:00 geopend!