Dierenarts (te) duur?
Zo hou je het betaalbaar
• Stel diergeneeskundige zorg niet uit
• Geef geld uit aan preventieve zorg
• Denk vooruit
• Vraag een kostenschatting
• Vlak onze paraveterinairen niet uit
• Goedkoop is duurkoop in de aanschaf van pups/kittens
• Via internet kopen of niet?
• Verzekeren: wel of niet verstandig?
Stel diergeneeskundige zorg niet uit
Dit is misschien wel de belangrijkste kostenbesparing van allemaal. Zie je dat je huisdier zich niet lekker voelt? Trek op tijd aan de bel! Hoe eerder we erbij zijn, hoe makkelijker problemen vaak op te lossen zijn. Denk aan een beginnende oorontsteking waarbij je je hond ziet klapperen met de oren: is deze net begonnen, dan is een oorzalf met antibiotica vaak de enige behandeling die nodig is. Wacht je langer, dan is soms een oorspoeling nodig om alle troep uit het oor te verwijderen, dan zijn er vaak pillen nodig om de ontsteking en zwelling af te remmen, en ben je vaak minimaal twee weken bezig met oorzalf in plaats van een weekje bij een beginnende ontsteking. Dit is een simpel voorbeeld van een oorontsteking, maar het gaat bij vrijwel alle ziektes en aandoeningen op. Wacht dus niet te lang met ons bellen!
Geef geld uit aan preventieve zorg
Preventieve zorg, zoals ontwormen/ontvlooien, een jaarlijkse gezondheidscheck en vaccinatie, werkt niet alleen preventief in die zin dat het ziekte voorkomt; het voorkomt ook dat je door ziekte van je huisdier extra kosten maakt. Per slot van rekening is de makkelijkste manier om kosten bij de dierenarts te voorkomen gewoon te voorkomen dat je huisdier ziek wordt! En laten wij daar nou net een grote rol in kunnen spelen met behulp van vaccinatie, voedingsadviezen, gezondheidsadviezen en ga zo maar door.
Denk vooruit
Kom je voor een vaccinatie, dan vragen we of je plannen hebt om met je dier te gaan reizen, of hem/haar naar een pension wilt brengen. Zo ja, dan zijn er vaak aanvullende entingen nodig. Het scheelt je consultkosten als we dit in 1x kunnen geven, in plaats van een paar maanden later als de vakantie zich bijna aandient. Ook qua ontwormen en ontvlooien loont het om aan de toekomst te denken: koop je voor een jaar ontworming/ontvlooiing dan ben je goedkoper uit dan wanneer je elke keer een losse tablet koopt. En vergeet je te ontwormen/ontvlooien en wordt je huisdier ziek van wormen of krioelen de vlooien over zijn lijf? Dan ben je vaak een veelvoud aan kosten kwijt om van de ellende af te komen.
Vraag een kostenschatting
Niet alle behandelingen bij de dierenarts hebben een bekende vaste prijs, terwijl je je soms wel afvraagt wat het allemaal niet gaat kosten als we praten over een behandeling voor je huisdier. Voel je niet bezwaard om in zo’n geval om een kostenschatting te vragen! We vinden het nooit een probleem deze voor je te maken.
Vlak onze paraveterinairen niet uit
Onze paraveterinairen zijn veel meer dan telefoniste, baliemedewerker of OK assistente. Ze kunnen bij jouw huisdier onder andere nagels knippen, anaalklieren uitknijpen, hechtingen verwijderen, wondcontroles doen, suikercontroles uitvoeren, bloeddrukmetingen doen, en ga zo maar door. We plannen dit soort zorg dan ook standaard bij hen in. Je huisdier krijgt dan even goede zorg als bij de dierenarts, maar wel tegen een zachtere prijs.
Goedkoop is duurkoop in de aanschaf van pups/kittens
We hopen dat er een dag komt dat we het niet meer hoeven te zeggen: koop kittens/pups alsjeblieft niet bij een broodfokker! Hier kun je lezen hoe je een broodfokker herkent. Over het algemeen is het simpel: zijn de diertjes direct beschikbaar en ook nog eens goedkoper dan gemiddeld? Dan is het foute boel. En die foute boel geldt niet alleen voor het arme beestje dat uit een ellendige industrie komt die jij met je aankoop in stand houdt, maar ook voor jouw portemonnee. Je kunt zomaar een veelvoud van de aankoopsom kwijt zijn aan diergeneeskundige zorg vanwege allerlei (verborgen) aandoeningen bij je lieve pup/kitten. Ditzelfde geldt overigens voor bepaalde rassen zoals kortsnuiten, waarbij looks altijd voor gezondheid zijn gegaan. Dit soort honden lijdt niet alleen vaak levenslang, ook je portemonnee lijdt eronder. Verdiep je dus goed in de gezondheid van een ras voordat je tot aanschaf overgaat.
Via internet kopen of niet?
Wat kun je tegenwoordig níet via internet verkrijgen? Veel mensen kopen diervoeding online, maar ook allerlei middeltjes voor je huisdieren zijn via internet verkrijgbaar. Dat is niet alleen lekker makkelijk, het is ook nog eens vaak voordeliger. Maar is dat wel verstandig? Niet altijd. Want met de aankoop via internet ontbreekt het advies voor gebruik van de voeding of het middel, terwijl het bijbehorende advies vaak onmisbaar is om het gewenste resultaat te bereiken. In het ergste geval bereik je zelfs het tegenovergestelde: dan kan het bijvoorbeeld de werking van een door ons voorgeschreven diergeneesmiddel belemmeren. Je kunt daardoor uiteindelijk goedkoper uit zijn én makkelijker het gewenste resultaat behalen door misschien iets meer uit te geven aan een middel bij ons maar daar wél het juiste advies bij te krijgen.
Verzekeren: wel of niet verstandig?
We krijgen vaak de vraag of een verzekering afsluiten voor je huisdier loont of niet. Het korte en simpele antwoord is een tegenvraag: kun jij ‘opeens’ ca 1000-2000 euro missen als je huisdier morgen een ongeluk krijgt? Zo ja, dan loont een dierverzekering meestal niet. Zo nee, dan loont het wel: als je zoveel geld niet zomaar ergens vandaan kunt halen, dan wil je niet op basis van geld de verschrikkelijke beslissing moeten nemen om je huisdier in te laten slapen. Een huisdierverzekering geeft je dan de rust dat je je op zo’n onfortuinlijk moment over geld in elk geval geen zorgen hoeft te maken. Zoals bij alle verzekeringen geldt wel: verdiep je goed in de voorwaarden van een verzekering, waaronder het eigen risico en wat wel en niet onder de dekking valt! Tot slot: zelf een spaarpotje opbouwen speciaal voor je huisdier(en) is natuurlijk ook een goede manier om voorbereid te zijn op onverwachte diergeneeskundige kosten.