De zon schijnt, de bloemen bloeien, kortom het is lente. Alleen dat betekent ook dat de stekende insecten weer wakker worden uit hun winterslaap en uw konijn meer risico loopt op de dodelijke ziektes Myxomatose en Viral Haemorrhagic Disease (VHD). Tijd dus voor een vaccinatie!

Myxomatose

Vorig najaar is er een uitbraak geweest van Myxomatose, waardoor wij meerdere konijntjes hebben moeten laten inslapen. Myxomatose wordt veroorzaakt door het Myxomavirus. Dit virus wordt verspreid door stekende insecten zoals muggen en vlooien. Er bestaat ook een vorm die tussen konijnen onderling kan worden overgebracht. De ziekte veroorzaakt zwelling van het slijmvlies rond de ogen, mond, oren en anus. Daarnaast krijgt het konijn bulten op oren en rug. Vrijwel elk konijn overlijdt uiteindelijk aan deze ziekte. Wilt u meer lezen over deze dodelijke ziekte, klik dan hier.

Viral Haemorrhagic Disease

Ook VHD is een dodelijke virusziekte. De ziekte veroorzaakt ontsteking van de lever en er ontstaan inwendige bloedingen. Het komt regelmatig voor dat een konijn zonder duidelijke symptomen de ziekte krijgt en ineens dood in het hok ligt. Meer informatie over deze ziekte kunt u hier lezen.

Nieuw vaccinNobivac Myxo-RHD

Ook de vaccinatie van konijnen heeft van ons een voorjaarsschoonmaak gekregen. Er is namelijk een nieuw vaccin op de markt dat uw konijn met één vaccinatie één jaar lang beschermd tegen Myxomatose en VHD. Daarnaast kan een vaccin nu per dosis worden aangebroken. Een konijn kan al vanaf 5 weken oud gevaccineerd worden.

Wat betekent dit voor u:

  • Uw konijn hoeft vanaf nu nog maar één keer per jaar gevaccineerd te worden.
  • U maakt een afspraak wanneer het u uitkomt! U hoeft zich dus niet meer in te schrijven voor speciale vaccinatiedagen
  • Uw konijn krijgt nu naast de vaccinatie ook een volledige gezondheidscontrole. Zo weet u meteen of uw konijn in goede conditie is. Er is ook voldoende tijd beschikbaar om al uw vragen te beantwoorden.

De jaarlijkse vaccinatie van uw konijn kost bij onze praktijk € 44,-. Dit lijkt in eerste instantie duur, maar op jaarbasis bent u met deze vaccinatie goedkoper uit dan met de oude vaccinaties. Komt u met meerdere konijnen dan krijgt u vanaf het tweede konijn € 5,- korting op de vaccinatie.

Maakt u in de maand april een afspraak voor de vaccinatie van uw konijn, dan bieden wij de vaccinatie aan voor een introductieprijs van € 40,-! Bovendien krijgt u na de vaccinatie een leuke goodiebag mee voor uw konijn, en kunnen kinderen meedoen met een kleurwedstrijd of quiz, waarin ze spelenderwijs meer leren over hun maatje. Voor de winnaars hebben we aan het einde van de maand een leuk prijsje.

Voeding

Tot slot hebben wij deze maand een kortingsactie op de hoogwaardige knaagdiervoeding van Supreme Petfoods. Wist u dat gezondheidsproblemen bij konijnen het vaakst veroorzaakt worden door een verkeerde voeding? De gemengde voeders bijvoorbeeld, die u bij de dierenwinkel en de supermarkt kunt verkrijgen, kunnen tot een veel te eenzijdige inname van voedingsstoffen leiden waardoor uw konijn te dik kan worden of tekorten aan bepaalde voedingsstoffen op kan lopen. Dierenarts Aan de Amstel adviseert u daarom om uw konijn een hoogwaardige pelletvoeding te geven, waarbij elk brokje alle noodzakelijke voedingsstoffen bevat. Wij verkopen Supreme Science Selective: een smakelijke brok, waarmee u uw konijn het allerbeste voorschotelt! Gedurende de maand april delen wij proefzakjes van deze voeding uit en zijn de verpakkingen van Supreme Petfoods afgeprijsd.