Is jouw hond/kat ook zo bang voor vuurwerk?

Heel wat honden en katten zijn bang voor vuurwerk. De jaarwisseling is voor hen dan ook geen pretje. Vuurwerkangst is echter niet iets waar jij en je dier mee moeten leren leven. Er zijn tal van mogelijkheden voor zowel hond als kat om vuurwerkangst te verminderen. Op deze pagina vind je een overzicht van beschikbare behandelingen en vele handige tips om er zelf mee aan de slag te gaan. Je kunt alle informatie ook downloaden door op onderstaande knoppen te drukken.

Heb je nog vragen? Bel ons op het speciale vuurwerkspreekuur! Elke dinsdag zitten we voor je klaar om een advies te geven. Je kunt ons bereiken van 9:00 tot 12:30 en van 13:30 tot 17:30 op telefoonnummer 020 – 496 31 31.

Vuurwerkangst - er is wat aan te doen

Ik heb een hond

4 -8 weken van tevoren: training en angstremmende medicijnen

Training met vuurwerk-cd
Op deze manier kun je je hond langzaam aan onweers- of vuurwerkgeluiden laten wennen. Het is in ernstige gevallen aan te raden dit in overleg met een gedragstherapeut te doen.

Training kost tijd dus begin er tijdig mee en niet pas in december! Indien goed aangepakt is een training de beste manier om een hond echt blijvend van zijn angst af te helpen, zelfs in ernstige gevallen. Omdat dit een definitieve oplossing is, heeft dit onze voorkeur.

De vuurwerk-cd is bij ons aan de balie te verkrijgen voor € 9,95 inclusief uitgebreide handleiding.

Clomicalm
Clomicalm (clomipramide) is een angstremmer die uitsluitend op voorschrift van de dierenarts gegeven mag worden. Het wordt gebruikt als lange termijn ondersteuning of om risico op terugval tijdens vuurwerkperiodes te verminderen. Het wordt over het algemeen bij honden met een ernstige geluidsfobie gebruikt en alleen in combinatie met gedragstherapie.

Deze medicijnen kun je bij ons bestellen. Bestel je vóór woensdagochtend 10 uur, dan liggen de medicijnen de volgende dag klaar.

4 weken van tevoren: etherische oliën

Vuurwerkolie
Deze olie is samengesteld uit verschillende etherische oliën die kalmerend en stressverlagend werken. Ze werken in op het limbisch systeem van de hersenen (het gevoelscentrum) zonder dat ze versuffen. Je kunt ze gebruiken bij een continue staat van onrust (dus bij sommige honden de gehele maand december), maar ook in geval van acute stress, dus op Oudejaarsavond zelf.

Deze olie wordt door onze eigen assistente Esther Visser op maat gemaakt voor je hond. We hebben daarom wat gegevens nodig van je dier voordat ze de olie kan maken. Bel of mail ons (bij voorkeur op dinsdag) als je geïnteresseerd bent!

2 weken van tevoren: halsband en voedingssupplementen

Adaptil
Een Adaptil halsband verspreidt rustgevende geurstoffen, die voor mensen niet te ruiken zijn. Deze geurstoffen heten feromonen, dit zijn kalmerende en herkenbare geuren voor je hond waardoor hij zich meer op zijn gemak gaat voelen en minder angstig is. Deze halsband is prima geschikt bij milde vuurwerkangst of ter aanvulling op vuurwerktraining of angstmedicatie.

Op Doc&Booff, de webshop van dierenartsen, is deze halsband verkrijgbaar.

Zylkene
Zylkene is een voedingssupplement dat de werkzame stof alfa-casozepine bevat, dit heeft een angstdempende, rustgevende werking. Het helpt huisdieren met veranderingen in hun leefsituatie om te gaan en is geschikt voor milde gevallen van vuurwerkangst.

Op Doc&Booff, de webshop van dierenartsen, is dit voedingssupplement verkrijgbaar.

Rond Oudjaarsavond: medicatie

Ben je te laat voor training of één van de medicaties die vooraf gestart moeten worden, dan is het mogelijk een angstverlagend medicijn te gebruiken. Geef je huisdier nooit (kalmerende) medicijnen die je voor jezelf van de huisarts hebt gehad, ook al zit hier dezelfde werkzame stof in. De dosering is bij dieren vaak heel anders dan bij mensen.

Welke niet?
Een vroeger veel gebruikt middel voor de korte termijn is een medicijn dat acepromazine bevat, de bekende vuurwerkpilletjes (Sedalin/Vetranquil) die vrij verkrijgbaar zijn. Het effect is dat het dier weliswaar rustig lijkt omdat het versuft is, maar de gevoeligheid voor geluid wordt juist groter! Wij raden deze middelen dan ook ten sterkste af!

Welke wel?
Een beter alternatief is alprazolam. Dit is een kalmerend middel dat een groot angstverlagend effect heeft. Het onderdrukt daarnaast het leren, waardoor het dier de vuurwerkervaring minder goed zal onthouden. Je hond wordt daarbij niet erg suf van deze pillen en dat is wel zo prettig.

Deze medicatie is bij ons vanaf december aan de balie te verkrijgen. Wij raden je aan om de medicatie vóór 30 december in huis te hebben zodat je op tijd kunt beginnen met het geven van de pillen. Je krijgt een uitgebreide bijsluiter mee zodat je precies weet wanneer je moet beginnen en hoeveel je mag geven.

Algemene tips

 • Laat je hond overdag extra lang uit (op een rustige locatie waar nog geen vuurwerk wordt afgestoken), zodat de hond lekker moe is. Hier in Ouderkerk is de Ouderkerkerplas een vrij rustige plek. Mijd echter de schoolpleinen en de directe omgeving daarvan, hier wordt vaak lang van tevoren al vuurwerk afgestoken.
 • Laat je hond aan een stevige lijn lopen en voorzie de halsband van je naam en telefoonnummer.
 • Geef je huisdier veel afleiding. Begin hier al mee in de middag, ruim voordat het vuurwerk begint, bijvoorbeeld met een kauwstaaf of een gevulde kong.
 • Sluit de gordijnen, zodat je hond het vuurwerk niet kan zien en zet de radio of TV aan (let wel op dat het geen programma is met harde (vuurwerk) geluiden).
 • Laat je hond zelf een rustig plekje zoeken, creëer verschillende keuzemogelijkheden.
 • Probeer uitingen van angstgedrag te negeren. Het risico van veel aandacht geven aan angst is dat het dier leert dat er echt iets is om bang voor te zijn en dat angstig gedrag extra aandacht oplevert. Je kunt je hond wel steunen door hem preventief af te leiden en samen te spelen, of simpelweg door er te zijn. Kiest je hond er bijvoorbeeld voor om naast je bij de TV te zitten tijdens het vuurwerk, laat hem dan gewoon zitten, maar ga hem niet uitgebreid aaien en toespreken als hij zit te trillen van angst. Als jij je gedraagt alsof er niets aan de hand is, zal het dier zich minder angstig voelen.

Ik heb een kat

4 -8 weken van tevoren: training en voeding

Training met vuurwerk-cd
Op deze manier kun je jouw kat langzaam aan onweers- of vuurwerkgeluiden laten wennen. Je kunt dit zelf thuis doen, maar het is in ernstige gevallen aan te raden dit in overleg met een gedragstherapeut te doen. Training kost tijd dus begin er tijdig mee en niet pas in december!

Indien goed aangepakt, is een training de beste manier om een kat echt blijvend van zijn angst af te helpen, zelfs in ernstige gevallen. Omdat dit een definitieve oplossing is, heeft dit onze voorkeur.

De vuurwerk-CD is bij ons aan de balie te verkrijgen voor € 9,95 inclusief uitgebreide handleiding.

Royal Canin Calm Diet
Royal Canin heeft een voeding ontwikkeld waaraan de werkzame stof alfa-casozepine is toegevoegd, dit heeft een angstdempende, rustgevende werking. Het helpt huisdieren met veranderingen in hun leefsituatie om te gaan en is geschikt voor milde gevallen van vuurwerkangst. Deze voeding is voordelig te bestellen op Doc&Booff, de webshop van dierenartsen: Royal Canin Calm Diet

4 weken van tevoren: etherische oliën

Vuurwerkolie
Deze olie is samengesteld uit verschillende etherische oliën die kalmerend en stressverlagend werken. Ze werken in op het limbisch systeem van de hersenen (het gevoelscentrum) zonder dat ze versuffen. Je kunt ze gebruiken bij een continue staat van onrust (dus bij sommige katten de gehele maand december), maar ook in geval van acute stress, dus op Oudejaarsavond zelf.

Deze olie wordt door onze eigen assistente Esther Visser op maat gemaakt voor je kat. We hebben daarom wat gegevens nodig van je dier voordat ze de olie kan maken. Bel of mail ons (bij voorkeur op dinsdag) als je geïnteresseerd bent!

2 weken van tevoren: verdamper

Feliway
Feliway verspreidt rustgevende geurstoffen, die voor mensen niet te ruiken zijn. Deze geurstoffen heten feromonen, dit zijn kalmerende en herkenbare geuren voor je kat waardoor hij zich meer op zijn gemak gaat voelen en minder angstig is. Feliway is beschikbaar in verschillende toepassingsvormen. Voor de kat is de verdamper het meest geschikt: deze doe je in het stopcontact in een ruimte waar de kat veel verblijft. De verdamper kun je gebruiken bij milde vuurwerkangst of ter aanvulling op vuurwerktraining of angstmedicatie. Op Doc&Booff, de webshop van dierenartsen, kun je Feliway aanschaffen.

Rond Oudjaarsavond: medicatie

Als je te laat bent voor trainen/verdamper/voeding van tevoren is het mogelijk om een angstverlagend medicijn te gebruiken. Geef je huisdier nooit (kalmerende) medicijnen die je voor jezelf van de huisarts hebt gehad, ook al zit hier dezelfde werkzame stof in. De dosering is bij dieren vaak heel anders dan bij mensen.

Welke niet?
Een vroeger veel gebruikt middel voor de korte termijn is een medicijn dat acepromazine bevat, de bekende vuurwerkpilletjes (Sedalin/Vetranquil) die vrij verkrijgbaar zijn. Het effect is dat het dier weliswaar rustig lijkt omdat het versuft is, maar de gevoeligheid voor geluid wordt juist groter! Wij raden deze middelen dan ook ten sterkste af!

Welke wel?
Een beter alternatief is alprazolam. Dit is een kalmerend middel dat een groot angstverlagend effect heeft. Het onderdrukt daarnaast het leren, waardoor het dier de vuurwerkervaring minder goed zal onthouden. Je kat wordt gelukkig niet suf van deze pillen. Let op: sommige katten kunnen geëxciteerd raken van Alprazolam, ofwel niet slaperig maar juist meer opgewonden. Het is dan ook verstandig om vóór oudejaarsdag al te kijken hoe je kat op deze medicatie reageert.

Deze pillen zijn bij ons vanaf december aan de balie te verkrijgen. Wij raden je aan om de medicatie vóór 30 december in huis te hebben zodat je op tijd kunt beginnen met het geven van de pillen. Je krijgt een uitgebreide bijsluiter mee zodat je precies weet wanneer je moet beginnen en hoeveel je mag geven.

Vuurwerkangst - er is wat aan te doen

Algemene tips

 • Doe het kattenluikje in de middag van oudejaarsdag dicht en houd je kat binnen.
 • Indien nodig: sluit je kat op in een aparte ruimte met kattenbak en etensbak. Dat maakt de kans kleiner dat het dier uit huis ontsnapt als je veel in en uit loopt.
 • Sluit de gordijnen zodat je kat geen last heeft van de lichtflitsen en zet radio of TV iets harder (let op dat er geen vuurwerkgeluiden op tv/radio zijn).
 • Geef je dier iets enorm lekkers rondom de jaarwisseling. Een kat kun je bijvoorbeeld brokjes laten zoeken in een doos met WC-rolletjes.
 • Als je kat onder in een kast wil kruipen, onder het bed of in een andere ruimte, laat hem vooral zijn gang gaan. Creëer verschillende schuilplekken en laat de kat kiezen.
 • Gedraag je niet ineens heel anders, maar steunen is prima, bijvoorbeeld door even te kriebelen of de kat bij je te laten liggen.
 • Zorg dat je kat gechipt is. Als je kat toch ontsnapt naar buiten, dan kan hij makkelijker worden opgespoord. Chippen kan op afspraak op onze praktijk.

Wil je alles nog eens rustig nalezen?
Download hier de informatie.

Wil je alles nog eens rustig nalezen?
Download hier de informatie.

Heb je nog vragen? Bel elke dinsdag op ons speciale vuurwerkspreekuur: 020 – 496 31 31!